Z dotikom zaslona sporoči opažanje NEdotike!

Objavljeno by on september 5, 2017 in Novice, Vrste

Zlezava nedotika

Zlezava nedotika

V okviru projekta LIFE ARTEMIS bomo vsako leto organizirali akcijo Poišči tujerodno vrsto, kjer bomo še posebej spodbujali zainteresirano javnost, da sporoča podatke o eni od tujerodnih vrst. V letošnjem letu smo izbrali žlezavo nedotiko. Ta je pri nas že precej pogosta in marsikje vzdolž vodotokov ter v vlažnih gozdovih oblikuje obsežne, goste sestoje. Na ta način izpodriva domorodne rastline in spreminja življenjske razmere v obrečnih habitatih.

Eden od razlogov, da smo za letošnjo akcijo izbrali prav žlezavo nedotiko je, da je od letošnjega poletja uvrščena na seznam invazivnih tujerodnih vrst, ki zadevajo Unijo. Zanjo veljajo določila evropske uredbe 1143/2014, kar pomeni, da je to vrsto nedotike prepovedano vnašati v Unijo, razmnoževati, gojiti, prevažati, kupovati, prodajati, uporabljati, izmenjevati, posedovati ali jih izpustiti v okolje. V prihodnjih letih bodo morale vse države članice pripraviti načrte za zamejitev širjenja in zmanjšanje okoljske škode zaradi žlezave nedotike.

zlezava nedotika sestoj

Žlezava nedotika marsikje tvori goste sestoje in tako izrinja domorodne vrste.

 

balfouri www

Balfourova nedotika

Čeprav Sloveniji na žlezavo nedotiko naletimo marsikje, pa se podatki do zdaj niso sistematično zbirali, zato je razširjenost slabo poznana. Vabimo vas, da nam prek informacijskega sistema Invazivke, ki smo ga razvili v okviru projekta LIFE ARTEMIS, sporočite vsa opažanja žlezave nedotike. Na sprehodih pa boste morda naleteli tudi na drugo vijolično-cvetočo tujerodno nedotiko – balfourovo nedotiko. Ta je sicer pri nas še razmeroma redka, a jo v zadnjih letih vse večkrat opažamo zunaj vrtov. Prav zato smo balfourovo nedotiko uvrstili na opozorilni seznam tujerodnih vrst in podatki o najdbah v naravi bodo pomembni za nadaljnje načrtovanje ukrepov v zvezi s to vrsto.

Ob začetku akcije smo izdali tudi letak, na katerem so podrobneje predstavljeni znaki za prepoznavanje žlezave in balfourove nedotike.

Poisci-tujerodno-vrsto_2017_nedotika-1Poisci-tujerodno-vrsto_2017_nedotika-2

 

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja