Tigrasti komar

Objavljeno by on november 22, 2016 in Tujerodne živali

Ličinke tigrastega komarja se lahko razvijejo že v majhni količini vode v podstavku za rože.

Slovensko ime vrste: Tigrasti komar

Znanstveno ime: Aedes albopictus

Območje naravne razširjenosti: Jugovzhodna Azija.

Status v Sloveniji: Tigrasti komar se je sprva ustalil na Primorskem in Goriškem, v zadnjih letih pa tudi v osrednji Sloveniji. Pogost je predvsem na poseljenih območjih, kjer je v bližini človekovih bivališč veliko primernih mest za razmnoževanje.

Poti vnosa in širjenje:  Ladijski transport avtomobilskih pnevmatik iz Azije. V pnevmatikah je zastajala voda, v kateri so bile ličinke komarjev.

Vplivi tujerodne vrste: Različne vrste tujerodnih komarjev (v Sloveniji se poleg tigrastega že pojavlja tudi japonski komar, Aedes japonicus) zbujajo skrb zaradi nevarnosti prenašanja bolezni. Ko komar piči okuženo osebo, ob naslednjem piku virus prenese na drugo osebo, tako se lahko bolezni hitro širijo. Tujerodni komarji so potencialni prenašalci virusa chikungunye, virusa vročice denga, virusa zahodnega Nila (West Nile), virusa La Crosse in virusa Zika. Tigrasti komarji tudi nadležni za ljudi, ker pikajo podnevi, kar je moteče za prebivalce in lahko tudi močno zmanjša privlačnost krajev za turizem in rekreacijo.

Opis vrste: Kot vsi komarji so tudi tigrasti komarji majhne, krhke žuželke z vitkim telesom, enim parom kril in tankimi nogami. Telo je veliko 2-10 mm, črne barve z belimi progami po okončinah in izrazito belo progo na glavi. Po belih progah se tudi dobro loči od vseh domorodnih vrst komarjev.