Sivi dren

Objavljeno by on september 12, 2017 in Tujerodne rastline, Vrste

Sivi dren (Cornus sericea) (Foto: arhiv Zavoda Symbiosis)

Plodovi sivega drena (Foto: arhiv Zavoda Symbiosis)

Lenticele (prezračevalne odprtine) na lubju (povečano) (Foto: arhiv Zavoda Symbiosis)

opozorilni seznam Opozorilni seznam

Slovensko ime: Sivi dren

Znanstveno ime: Cornus sericea

Izvor: Vzhodna Severna Amerika

Prvi podatek v Sloveniji: 2000

Poti vnosa: okrasna rastlina

Obdobje zaznavnosti: celo leto

Obdobje cvetenja: maj, junij

OPIS: Listopadni grm s številnimi olesenelimi pritlikami. Skorja je gladka, temnordeča (redkeje rumena ali rjava), bleščeča. Na njej so vidne lenticele (prezračevalne brazgotine). Listi so nasprotno nameščeni, jajčastosuličasti, dolgi 8–12 cm. Zgoraj so zeleni, spodaj pa sivi do sivozeleni. Cvetovi so štirištevni, dišeči, umazano beli. Združeni so v gosta, 5–8 cm široka češuljasta socvetja. Koščičasti plodovi so sočni, enosemenski, beli ali svetlosivi, kroglasti, 7–9 mm veliki.

HABITAT: Ustrezajo mu težka, namočena tla. Pojavlja se v mokriščnih habitatih (npr. grez črne jelše), ob rekah, močvirjih, posebej v bližini naselij, kjer ga gojijo kot okrasni grm.

STATUS: V naravi so ga našli predvsem v Ljubljanski kotlini, poznano pa je tudi uspevanje na nekaj lokalitetah na Gorenjskem.

PODOBNE VRSTE: Domorodni rdeči dren (Cornus sanguinea) ima na mladih poganjkih rdeče skorjo brez lenticel. Listi so na spodnji strani zeleni, jeseni se temno obarvajo. Plod je majhna temno modra do črna jagoda. Rumeni dren (Cornus mas), prav tako domorodna vrsta, ima na poganjkih zeleno skorjo. Plod je rdeča jagoda.

 

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja