Pelinolistna žvrklja

Objavljeno by on november 30, 2016 in Tujerodne rastline

Slovensko ime vrste: Pelinolistna žvrklja ali ambrozija

Znanstveno ime: Ambrosia artemisiifolia

Območje naravne razširjenosti: Severna Amerika

Stanje v Sloveniji: Ambrozija je v Sloveniji splošno razširjena, še posebej pogosta je v nižinskih predelih, kjer uspeva ob cestah, na gradbiščih, pa tudi na poljih in ob vodnih jarkih.

Poti vnosa in širjenje:  V Evropo so jo zanesli nenamerno, saj so bila semena primešana žitu, oljnicam in semenskim mešanicam za zunanje ptice. Dolgo leta so se pojavljale le posamične rastline v zadnjih desetletjih pa se močno razširila po nižinskih delih Evrope. Širi se predvsem vzolž cest. Semena se verjetno raznašajo tudi z mehanizacijo in prstjo.

Vplivi tujerodne vrste:  Pelinolistna žvrklja ima predvsem velik vpliv na zdravje ljudi, saj pelod pri občutljivih ljudeh v jesenskem času povzroča seneni nahod. Velike količine peloda, ki s z vetrom širi tudi na dolge razdalje, se pojavljajo od julija naprej ter cel avgust in september. Tudi dotikanje žvrklje pri nekaterih ljudeh povrzoči alergijsko reakcijo, ki se kaže kot rdečine na koži. Kjer se žvrklja množično pojavlja na njivah tudi zmanjšuje pridelek poljščin, hkrati pa je zatiranje s herbicidi  v nekaterih sorodnih kulturah zelo težavno. Ponekod na vzhodu Slovenije se žvrklja že pojavlja tudi že ob vodotokih in izriva tudi domorodne rastline, vendar vplivi na biotsko raznovrstnost še niso dobro raziskani.

Opis vrste: Enoletna rastlina, ki lahko doseže višino tudi do dveh metrov. Steblo je močno razraslo. Listi so spiralasto nameščeni, dvakrat pernato deljeni, listni pecelj ima dolge štrleče dlake. Moška socvetja so viseči koški v dolgem pokončnem klasu na vrhu poganjkov, ženska pa so majhna, z enim cvetom v zalistjih. Plod je orešek, razvije se iz celotnega ženskega koška. Pelinolistna žvrklja cveti od julija do oktobra.