Bodeča oljčica

Objavljeno by on september 12, 2017 in Tujerodne rastline, Vrste

Bodeča oljčica (Elaeagnus pungens) (Foto: arhiv Zavoda Symbiosis)

Na spodnji strani lista so rjave pike (Foto: Andrea Moro, Universita di Trieste, CC BY-SA 4.0)

Dolgi stebelni trni (Foto: Andrea Moro, Universita di Trieste CC BY-SA 4.0)

opozorilni seznam Opozorilni seznam

Slovensko ime: Bodeča oljčica

Znanstveno ime: Elaeagnus pungens

Izvor: Vzhodna Azija

Prvi podatek v Sloveniji: 1945

Poti vnosa: okrasna rastlina

Obdobje zaznavnosti: celo leto

Obdobje cvetenja: september, oktober, november

OPIS: Gosto razvejan zimzeleni grm. Lahko se razvija tudi kot vzpenjavka, ki prerašča in zasenči preostale rastline. Intenzivno odganja iz stebla in se hitro razrašča. Na steblu so stebelni trni, dolgi 5–8 cm. Zimzeleni listi so razvrščeni premenjalno, dolgi do 10 cm in široki do 5 cm. Na spodnji strani so srebrno beli (pokriti z značilnimi dlačicami, ki so videti kot drobne luske) z rjavimi pikami. Rumenkasti do beli cvetovi so cevaste oblike. Koščičast plod je rdečkast s srebrnim vzorcem, dolg do 1,5 cm, z enim semenom.

HABITAT: V naravnem arealu se pojavlja na toplejših rastiščih. Drugje so jo sadili kot okrasno rastlino ali zaradi hitre rasti na golih, opuščenih površinah.

STATUS: Njeno širjenje lahko pričakujemo predvsem v submediteranskem delu Slovenije, kjer se ponekod že pojavlja tudi v gozdovih.

PODOBNE VRSTE: Tujerodna ozkolistna oljčica (Elaeagnus angustifolia) ima suličaste liste z daljšimi listnimi peclji. Spodnja stran listov je srebrnkasto siva brez rjavih pik. Deblo, brsti in listi so pokriti z zelo drobnimi srebrno do rjavkastimi luskicami. Domorodni navadni lovor (Laurus nobilis) ima prav tako usnjate, zimzelene liste, a so ti na obeh straneh zeleni.

 

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja